Wykonanie
Ta zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo
bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver'a .
składniki1 , 5 kg dyni Hokkaido
oliwa z oliwek1 łyżeczka suszonego
chili1 łyżka nasion
kolendry1 duża
cebula3 - 4 ząbki
czosnku1
marchewjedna łodyga
selera naciowego1 litr
bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzeniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić
dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić
dynię w kliny. Umieścić
dynię na dużej blasze ( w jednej warstwie) i skropić odrobiną
oliwy z oliwek. W moździerzu dobrze utrzeć
płatki chili i nasiona
kolendry z odrobiną
soli.
Dynię, posypać
przyprawami i
czarnym pieprzem . Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka i lekko skameralizowana na krawędziach.Tymczasem, z grubsza posiekać
cebulę,
czosnek,
marchew i
seler. Podgrzać
oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną - uważać aby się nie zrumieniły.Kiedy
dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący
bulion. Chwilę pogotować, przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej
wody lub
bulionu. Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
chili. Podawać posypane
pestkami dyni, polane
oliwą lub
śmietanką. Smacznego!