Wykonanie
Mam w tym roku sporo domowej
kiszonej kapusty. Jest pyszna! Mam nadzieję, że przetrwa zimę, ale na wszelki wypadek jemy jej dużo i przy każdej okaji. Żeby nie było nudno dzisiaj
kapusta w formie kotletów. Bardzo smaczne! Kotlety są dosyć delikatne, trzeba uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać z
zieleniną. U mnie były z surówką z
brukselki - smaczne połączenie.
składniki (9 - 10 sztuk)600 g
ziemniaków250 g
kapusty kiszonej100 g
wędzonego boczkupęczek
dymki1- 2
jaja1
cebula3-4 łyżki
mąki3-4 ząbki
czosnkukminekprzygotowanie
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać,
boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju dodać
cebulę, chwilę podsmażać dodać
boczek, smażyć aż
cebula zmięknie a
boczek się zrumieni. Dodać
czosnek, wymieszać. Dodać
kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej
soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie
ziemniaki,
kapustę z dodatkami,
jajko,
dymkę,
mąkę i
przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w
tartej bułce. Smażyć w sporej ilości
oleju. Smacznego!