ßßß
Golce kojarzą mi się z rodzinnym domem.Przepis ten, przejęłamod mojej Mamy.Danie jest ekonomiczne,pożywne, doskonałe w smaku, łatwe i szybkiedo wykonania.Jest to prosty posiłek,jednak odpowiednio podany,może uchodzić za eleganckie danie.Składniki są tylko cztery: ziemniaki,wędzony boczek, cebula i kiszona kapusta.Ilość produktów jest kwestią indywidualną.Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Następnie, odcisnąć jebardzo dokładnie, przez gazę. Do tego celu idealnie nadaje się też tetra.Odciśnięty miąższ ziemniaczany można doprawić solą i pieprzem.Płyn z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut. Po jakimś czasie, na dnie naczynia pojawi się skrobia. Wtedy należy delikatnie zlać wodę,a mączkę dodać do ziemniaków.Boczek pokroić na cienkie paseczki, albo w kostkę - wedle własnego gustu.Usmażyć na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę.W garnku zagotować niewielką ilość wody z solą.Za pomocą łyżki formować podłużne kluski i wrzucać je na wrzątek,co jakiś czas, mieszając zawartość naczynia drewnianą łopatką.Wody powinno być tak mało, by powstał bardzo gęsty sos, nie zupa.Gdy wszystkie kluski znajdą się w garnku, należy dodać boczek z cebulą.Można doprawić majerankiem.Nakładać na talerze, albo miseczki. Oddzielnie podać kiszoną kapustę,którą każdy sam się częstuje.Uwielbiam golce. Na samą myśl o nich, robię się głodna :D