Wykonanie
Wolno pieczona
karkówka, świetna jako
wędlina.
Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniam
składniki1 i 1/2 kg chudej
karkówki3 czubate łyżki
soli2 łyżki grubo zmielonego
pieprzuprzygotowanie
Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu.Zagotować 2 litry
wody, do wrzącej dodać
sól. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką.
Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania,
mięso przewróć kilka
razy.
Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Pieprz rozsypać na desce, położyć na nim
mięso i "wałkując" je, wcisnąć
przyprawę w
mięso. Obwiązać
karkówkę sznurkiem, nadając jej zwarty kształt.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Mięso położyć na kratce (pod nią ustawić puste naczynie) i piec w tej temperaturze 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i trzymać w niej
mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić ( temperatura upieczonej
wieprzowiny powinna wynosić 68 - 71 st C)
Mięso pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.Tak przygotowaną
karkówkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce.