ßßß Cookit - przepis na Soczysta i krucha duszona karkówka z ciemnym sosem.

Soczysta i krucha duszona karkówka z ciemnym sosem.

nazwa

Wykonanie

Karkówka to jedno z najdelikatniejszych mięs pochodzenia wieprzowego. Idealna do smażenia i duszenia - niezwykle aromatyczna, i dosłownie rozpływająca się w ustach. Pyszna na obiady pieczeń uzupełniona sosem. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, więc zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- karkówka - około 0,5 kg na 4 osoby
- przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, bazylia.
- 200 ml wody i łyżka mąki pszennej do zaklepania.
- tłuszcz do podsmażenia (olej/smalec)
Wykonanie:
Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać przyprawami, i odstawić na kilka godzin.
Na patelni porządnie rozgrzać tłuszcz. Wkładać plastry mięsa, i przysmażyć z obu stron dość mocno.
Kiedy karkówka jest już podsmażona, zalać ją wrzącą wodę tak aby była przykryta. Wrzucić liść laurowy, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jednak jeżeli trafimy na bardzo młode mięso, lub starsze to czas może albo się skrócić albo wydłużyć, trzeba kontrolować widelcem miękkość.
Jeżeli wywar z mięsa potrzebuje przypraw dołożyć soli czy pieprzu.
Przygotować zaklepkę do sosu:
Zimną wodę idealnie rozrobić z mąką pszenną, i delikatnym strumieniem wlewać na wywar. Zagotować ciągle mieszając.
Ja zawsze wyłączam wszystko co gotuje jak chcę zaklepać, żeby nie porobiły sie lane kluski.
Tak przygotowane mięso jest na prawdę bardzo bardzo smaczne, szczerze polecam :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/02/soczysta-i-krucha-duszona-karkowka-z.html