Wykonanie
Karkówka to jedno z najdelikatniejszych
mięs pochodzenia wieprzowego. Idealna do smażenia i duszenia - niezwykle aromatyczna, i dosłownie rozpływająca się w ustach. Pyszna na obiady pieczeń uzupełniona sosem. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, więc zachęcam do spróbowania.
Składniki:-
karkówka - około 0,5 kg na 4 osoby-
przyprawy:
liść laurowy,
sól,
pieprz,
bazylia.- 200 ml
wody i łyżka
mąki pszennej do zaklepania.- tłuszcz do podsmażenia (olej/smalec)Wykonanie:
Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać
przyprawami, i odstawić na kilka godzin.
Na patelni porządnie rozgrzać tłuszcz. Wkładać plastry
mięsa, i przysmażyć z obu stron dość mocno.Kiedy
karkówka jest już podsmażona, zalać ją wrzącą
wodę tak aby była przykryta. Wrzucić
liść laurowy, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jednak jeżeli trafimy na bardzo
młode mięso, lub starsze to czas może albo się skrócić albo wydłużyć, trzeba kontrolować widelcem miękkość.
Jeżeli
wywar z
mięsa potrzebuje przypraw dołożyć
soli czy
pieprzu.
Przygotować zaklepkę do sosu:Zimną
wodę idealnie rozrobić z
mąką pszenną, i delikatnym strumieniem wlewać na
wywar. Zagotować ciągle mieszając.Ja zawsze wyłączam wszystko co gotuje jak chcę zaklepać, żeby nie porobiły sie lane kluski.Tak przygotowane
mięso jest na prawdę bardzo bardzo smaczne, szczerze polecam :)