Wykonanie
Przepis podany przez
Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a
sos jest moim zdaniem pyszny.
składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek
oliwy z oliwek1 szklanka
białego wina1 szklanka
octu balsamicznego2 łyżki
kaparów3/4 szklanki
oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki
bulionu z kurczakasól ,
pieprz do smaku2 pęczki
szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej)+ 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości
octu balsamicznegoprzygotowanie:Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję i skrzydła odciąć i użyć do gotowania
wywaru drobiowego). Wysuszyć i obficie natrzeć
solą i
pieprzem. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać mocno
oliwę, aż zacznie dymić. Włożyć kawałki perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje. Opiekałam po dwa kawałki. Trzeba uważać , bo tłuszcz mocno pryska. Kiedy
mięso jest już ładnie obsmażone, dodać
ocet i
wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać
mięso. Dodać
kapary,
oliwki,
szynkę, anchovies i pastę
pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać
bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić
solą i
pieprzem,dodać
szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki
octemMoje uwagi : Piekłam tylko jedną perliczkę, na dwie trzeba
mieć naprawdę duży, odpowiedni do obsmażania garnek. Nie dodałam anchovies, nie miałam akurat filecików naprawdę dobrej jakości, a nie chciałam zepsuć smaku perliczki. Po dodaniu
bulionu i zagotowaniu, wstawiłam przykryty garnek do pieca nagrzanego do 200 st. C.