Wykonanie
Kolejny smakowity przepis na
bułki, wypatrzony na blogu Moje Wypieki . Przepyszne, są miękkie i puszyste, najlepsze tego samego dnia, ale i na drugi dzień smaczne.
składniki : (12 dużych
bułek)500 g
mąki pszennej (użyłam chlebowej)1 łyżka
cukru ( da łam małą łyżeczkę)1,5 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży (lub 14 g świeżych)200 g
jogurtu naturalnego120 ml
mleka1
jajko60 g
masła+ roztrzepane
jajko do posmarowania
bułeksezamprzygotowanieWszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1 , 5 godzinyJeżeli używamy maszyny do
chleba, umieszczamy w misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu
drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego.Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany
mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio na obsypanej
mąką blasze , lub na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką .10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z
bułkami wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem
bułki posmarować roztrzepanym
jajem i posypać
sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce