ßßß
Leniwa niedziela. Od rana, w kuchni zwyciężał minimalizm, ale bronił się smakiem. Najpierw kopytka z polenty z cynamonem pobudziły śpiochów, później zapachy z woka rozeszły się aromatem po osiedlu i przygoniły ptaki. Zleciały się gołębie, kawka i jakiś malutki, którego nie rozpoznałam. O owadach nie wspomnę. Osy na stałe zagościły w kuchni. Bez bzyków nad głową, czułabym się zaniedbywana ;) Obiadem jednak pogardziły, choć były w nim ich ulubione śliwki. Za to nie pogardził nim najmłodszy w rodzinie, Wy też spróbujcie. Szybki, aromatyczny, bez glutenu.Składniki:Indyk:3 sznycle1 łyżka sosu sojowego Tamari (nie polecam tanich, fermentowanych alkoholem)pół łyżeczki kuminupanierka:1 jajko1 łyżka mleka100 g płatków z brązowego ryżuWarzywa:opakowanie kiełek stir fry2 ogórki gruntowe, bez skóry, w słupki1/3 średniej cukinii, w słupki1 młoda dymka, duża, w piórka1 mała kalarepa, w słupki5 śliwek węgierek, w paskipłaska łyżeczka płatków papryki, słodkiej1 łyżka syropu klonowego1 łyżka octu ryżowego1 łyżka sosu sojowego Tamari1 łyżka sosu rybnego