Wykonanie
Witam,jeżeli poszukujecie pomysłu na coś słodkiego a zarazem dietetycznego, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszne gofry żytnio-owsiane są pełne błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B.Sycące i dietetyczne... coś dla osób dbających o figurę, ale nie tylko.Wypróbujcie w domu!Składniki (na około 5 gofrów):1 szklanka
płatków żytnich (100 g);1 szklanka
płatków owsianych (100 g);½ szklanki
mleka;½ szklanki
wody;2
jajka;
cukier puder do posypania gofrów.Wykonanie:
Płatki żytnie i owsiane rozdrobnić w blenderze na
mąkę. Dodać
jajka,
mleko i
wodę. Dokładnie wymieszać (masa nie powinna być za rzadka, aby się nie wylewała z gofrownicy; jeżeli będzie za rzadka należy dodać jeszcze zmielonych
płatków żytnich lub owsianych). Masę wykładać na rozgrzaną gofrownicę. Wypiekać do zarumienienia (czas wypiekania jest uzależniony od mocy gofrownicy; na gofrownicy o mocy 700 W wypiekanie trwa około 8 minut). Po upieczeniu, gofry posypać
cukrem pudrem lub dowolnie wybranym dodatkiem (
bita śmietana,
owoce,
dżem, itp.). Równie smaczne są bez jakichkolwiek dodatków.SMACZNEGO!