ßßß
Nazwałam je chlebki, bo identycznie się pieką. Mają twardą skorupkę, zwarty środek, niczym razowiec, miękną po czasie, ale się nie starzeją. Kwestia smaku zależy od Was. Ja wymyśliłam akurat taki, bo muszę na chwilę odstawić gluten i eksperymentuję z produktami bez. Byłam też ciekawa smaku mąki z ciecierzycy. Dodałam ziarna słonecznika, a młodą cebulką podkręciłam smak. Wyszły naprawdę niezłe miniaturki cieciorkowego pumpernikla. Podałam je jako dodatek do sałatki i zrobiłam mini kanapki. Byłam pewna, że Kacper ich nie tknie, jak bardzo się myliłam zobaczcie na zdjęciu :)Składniki na 9 chlebków:125 g uprażonego słonecznika (mogą być orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne)125 g młodej cebuli150 g mąki z ciecierzycy (może być każda inna)1 ząbek czosnku1 łyżeczka tymianku, igiełki4 łyżki wody1 łyżeczka soku z cytrynypół łyżeczki sodypół łyżeczki proszku2 łyżki płatków drożdżowych (zamiast soli)pół łyżeczki soli, jeśli nie mamy płatków
