ßßß
Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Zamieniłam niezdrowe słodziwa na te niemowlęce, zdrowe i wskazane. Placek jest wilgotny, lekki, karmelowy, za sprawą cukru kokosowego i kwaskowaty, za sprawą owoców. Niestety kwiaty szałwii, mimo, że zwykle są bardzo intensywne, trochę pogubiły się w tłumie bardziej wyraźnych smakówSkładniki na prostokątną blaszkę:300 g mąki pszennej tortowej100 g cukru kokosowego1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody2 duże jaja250 ml jogurtu greckiego150 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego50 ml syropu klonowego15 dużych śliwek, połówki, bez pestek30 owoców agrestu20 kwiatów szałwiiPrzesiać mąkę i wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. Dodać rozbełtane jajka, olej, jogurt, syrop i połączyć składniki. Na końcu dodać kwiatki. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzchu, gęsto, ułożyć przepołowione śliwki (skórką do dołu), na zmianę z agrestem. Piec w rozgrzanym, do 180 stopni piekarniku, przez około 45 minut (sprawdzić patyczkiem).
