Wykonanie

Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Zamieniłam niezdrowe słodziwa na te niemowlęce, zdrowe i wskazane. Placek jest wilgotny, lekki, karmelowy, za sprawą
cukru kokosowego i kwaskowaty, za sprawą
owoców. Niestety kwiaty
szałwii, mimo, że zwykle są bardzo intensywne, trochę pogubiły się w tłumie bardziej wyraźnych smakówSkładniki na prostokątną blaszkę:300 g
mąki pszennej tortowej100 g
cukru kokosowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody2 duże
jaja250 ml
jogurtu greckiego150 ml
oleju z pestek
winogron lub
słonecznikowego50 ml
syropu klonowego15 dużych
śliwek, połówki, bez pestek30
owoców agrestu20 kwiatów
szałwiiPrzesiać
mąkę i wymieszać z
cukrem, proszkiem i
sodą. Dodać rozbełtane
jajka,
olej,
jogurt,
syrop i połączyć składniki. Na końcu dodać kwiatki. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzchu, gęsto, ułożyć przepołowione
śliwki (skórką do dołu), na zmianę z
agrestem. Piec w rozgrzanym, do 180 stopni piekarniku, przez około 45 minut (sprawdzić patyczkiem).

