Wykonanie
Przepis na 12 sztuk.Absolutnie obłędny! Zawsze się sprawdza i muffinki idealnie odchodzą od papilotek :)
Składniki suche:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodySkładniki mokre:2
jajka L130 g
jogurtu greckiego1/2 szklanki
olejuNadzienie:12 łyżeczek nutelliPrzepis:Na papier do pieczenia nakładamy po jednej łyżeczce nutelli (w
sumie 12) w równych odstępach, następnie wykładamy nutellę na papierze do zamrażalki na minimum 1 godzinę.Do miseczki przesiewamy przez sitko
mąkę oraz
kakao. Dodajemy
proszek do pieczenia,
sodę oraz
cukier. Całość mieszamy.Do kolejnej miseczki wbijamy dwa
jajka, dodajemy
jogurt grecki oraz
olej. Za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki.Następnie łączymy suche i mokre składniki i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste!Do formy nakładamy do jednej papilotki 1 łyżkę ciasta, wyciągniętą z zamrażalnika nutellę (1 szt.) i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby papilotki były wypełnione max. do 3/4 ich wysokości.Tak przygotowane muffinki pieczemy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 25 minut.Po upieczeniu, muffinki wyciągamy z formy i studzimy na kratce.