ßßß
Składniki na 20 porcji:100 g ziaren słonecznika100 g nerkowców6 łyżek syropu klonowego2 łyżki oleju słonecznikowego, tłoczonego na zimno, najlepszy ze Świeciaszczypta solido obtoczenia:1 łyżka jasnego sezamu1 łyżka czarnego sezamu1 łyżeczka cukru kokosowego
Słonecznik i orzechy zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Rano odcedzić, przełożyć na blachę i suszyć 20 minut w 140 stopniach (w połowie pomieszać). Zmiksować z olejem i syropem (powinny być trochę wyczuwalne). Przełożyć na folię do żywności i zwinąć w rulon. Końcówki spłaszczyć i docisnąć folię. Schłodzić w lodówce (ja wrzuciłam do zamrażarki na 30 minut). Sezam zmiksować z cukrem. Rozsypać na kuchennym blacie i obtoczyć chałwę. Pokroić w cieniutkie krążki.