ßßß
Powinnam nagrywać filmy, z każdego posiłku Kacpra. Wszystkie pomruki, zdziwienia, fascynacje, odkrycia, wreszcie ukojenie, spokój i nasycenie. Cudowny widok dla mamy, która codziennie stara się urozmaicić dietę swojej Latorośli. Niczym nie gardzi, wszystkiego próbuje, każdy posiłek wyjątkowo "celebruje". Raz kończy czysty jak łza, innym razem umorusany jak węgielek. Wokół też bywa różnie, ale czy bałagan może nas zatrzymać? Inaczej jest z posiłkami "na wynos". Obserwują nas różne spojrzenia. Przychylne, ukradkowe, spode łba. Reaguję tylko na te pierwsze, dziękując za uznanie dla młodego łakomczucha ;)Składniki na 8 sztuk (ciasto na 16)zaczyn:25 g drożdży100 ml ciepłego mlekałyżeczka syropu klonowegołyżka mąkiciasto:400 g mąki200 ml wody2 łyżki oliwycebulowy farsz:1 duża, młoda cebula, w półksiężyce1 młody por, z zieloną częścią, w paseczkipół cukinii, na grubej tarcegarść świeżego majerankuświeżo mielony pieprz1 łyżka oliwydodatkowo1 kulka mozzarelli, starta na grubej tarce
Przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki ciasta umieścić w dzieży robota i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 6 minut, końcówka "hak"). Przykryć folią spożywczą i poczekać, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat. Podzielić na dwie części (z jednej zrobiłam pizzę bianka). Drugą podzielić na 8 kawałków. Z każdej uformować kulkę, zbierając ciasto pod spód. Odłożyć na papier.