Wykonanie
Na zdjęciach widoczny jest
chleb pieczony z tego przepisu, ale nie jest to ten sam bochenek. Chcę pokazać, że jest łatwy i zawsze wychodzi :)Składniki:200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej grubo mielonej300 g
mąki pszennej chlebowej 750400 ml letniej, przegotowanej
wody1 czubata łyżeczka
soli1 opakowanie
suszonych drożdży (7g) lub 15 g świeżych2 łyżki
siemienia lnianegoDrożdże rozpuścić w wodzie. Dodać przesianą
mąkę z
solą, siemię i wyrabiać, mikserem z końcówkami do
ciasta drożdżowego, gładkie ciasto przez 7 minut. Ciasto będzie delikatnie się lepiło. Zamoczoną, w wodzie, silikonową szpatułką przełożyć ciasto do większej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około półtorej godziny. Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i obficie posypać
mąką. Przełożyć ciasto i złożyć, dwukrotnie. Rozpłaszczyć omączonymi dłońmi ciasto. Założyć jeden bok do środka ciasta. Następnie bok przylegający, też do środka. Kolejny i tak z każdej strony. Odwrócić ciasto, w miarę potrzeby podsypać
mąką i powtórzyć czynność. Złożone ciasto uformować dłońmi na kształt bochenka. Nie podnosząc z blatu, zawijać ciasto pod spód. Posypać
mąką, przełożyć, razem z papierem do pieczenia, do koszyka i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać żeliwny garnek w piekarniku o temperaturze 240 stopni. Po trzydziestu minutach wyjąć gorący garnek. Przełożyć wyrośnięty
chleb, naciąć dwukrotnie lub ukośnie ( w choinkę) i piec, pod przykryciem, czterdzieści minut.