Wykonanie
Od kiedy zaopatrzyłam się w formę do tarty dość często je przygotowuję. Do tej
pory prezentowałam wam trzy letnie propozycję:
rabarbarową,
jeżynową i
truskawkową . Jednak lato już za nami, teraz na blogu królują jesienne smaki, w związku z tym mam dla was dzisiaj przepis na
dyniową tartę z karmelizowanymi
orzechami. Brzmi i smakuje cudownie.;)Składniki na tartę o średnicy 26cm:spód:80g
mąki pszennej pełnoziarnistej80g
mąki ryżowej70g
masła, zimnegołyżka
jogurtu greckiegonieduże
jajko35g
cukru trzcinowegomasa serowa:340g
sera białego140g
jogurtu greckiego60g
cukru2
jajkałyżka
soku z cytrynyłyżka
cukru waniliowegokrem:220g dyni (bez ziaren i po obraniu)120g świeżych
brzoskwiń (bez pestek i po obraniu)40g
cukru trzcinowego nierafinowanegopół łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru1/5 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/5 łyżeczki
kardamonu140g
ricotty8g
żelatynykarmelizowane
orzechy:1/2 szklanki
orzechów włoskich1/5 szklanki
cukrułyżeczka
masłaSpód:Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub, jeśli się nam spieszy, do zamrażarki na pół godziny.Masa serowa:
Ser biały mielimy dwu-trzykrotnie, albo blendujemy bardzo dokładnie, aż do otrzymania gładkiej masy. Miksujemy go dokładnie z
jogurtem i
sokiem z cytryny. Następnie dodajemy do niego
jajka utarte z
cukrem i łączymy.Krem:
Dynie kroimy w kostkę,
brzoskwinie na ósemki i wrzucamy je do garnka, zasypujemy
cukrem,
przyprawami i gotujemy, aż do miękkości. Po tym czasie, gorącą zawartość garnka miksujemy na gładki krem z dodatkiem
żelatyny. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jeszcze
ricottę i ponownie miksujemy.Karmelizowane
orzechy:Na suchą patelnie wsypujemy
cukier, dodajemy
masło. Mieszankę stale mieszamy, bo dość łatwo jest ją przypalić. Gdy zmieni kolor na karmelowy wsypujemy
orzechy, bardzo dokładnie je mieszamy i przekładamy na arkusz papieru do pieczenia. Kiedy wystygną możemy je pokroić.Wykonanie:Blaszkę do tarty smarujemy cienką ilością tłuszczu i delikatnie posypujemy
mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto (Opcja dla leniwych, którzy nie chcą rozkładać stolnicy- ciasto po prostu wgniatamy do formy.:)) Ponownie wstawiamy je do lodówki na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 220C. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy obciążnik np. suchy
ryż. Spód pieczemy przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z
ryżem, a wylewamy masę
serową i całość ponownie pieczemy w temperaturze 170C przez około 30 minut.Gdy
tarta wystygnie, nakładamy na nią krem i
orzechy. Schładzamy ją w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny.Smacznego:)