ßßß Cookit - przepis na Tarta sernikowa z kremem dyniowo- brzoskwiniowym

Tarta sernikowa z kremem dyniowo- brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Od kiedy zaopatrzyłam się w formę do tarty dość często je przygotowuję. Do tej pory prezentowałam wam trzy letnie propozycję: rabarbarową,jeżynową i truskawkową . Jednak lato już za nami, teraz na blogu królują jesienne smaki, w związku z tym mam dla was dzisiaj przepis na dyniową tartę z karmelizowanymi orzechami. Brzmi i smakuje cudownie.;)
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
spód:
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
80g mąki ryżowej
70g masła, zimnego
łyżka jogurtu greckiego
nieduże jajko
35g cukru trzcinowego
masa serowa:
340g sera białego
140g jogurtu greckiego
60g cukru
2 jajka
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru waniliowego
krem:
220g dyni (bez ziaren i po obraniu)
120g świeżych brzoskwiń (bez pestek i po obraniu)
40g cukru trzcinowego nierafinowanego
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/5 łyżeczki kardamonu
140g ricotty
8g żelatyny
karmelizowane orzechy:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/5 szklanki cukru
łyżeczka masła
Spód:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub, jeśli się nam spieszy, do zamrażarki na pół godziny.
Masa serowa:
Ser biały mielimy dwu-trzykrotnie, albo blendujemy bardzo dokładnie, aż do otrzymania gładkiej masy. Miksujemy go dokładnie z jogurtem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy do niego jajka utarte z cukrem i łączymy.
Krem:
Dynie kroimy w kostkę, brzoskwinie na ósemki i wrzucamy je do garnka, zasypujemy cukrem, przyprawami i gotujemy, aż do miękkości. Po tym czasie, gorącą zawartość garnka miksujemy na gładki krem z dodatkiem żelatyny. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jeszcze ricottę i ponownie miksujemy.
Karmelizowane orzechy:
Na suchą patelnie wsypujemy cukier, dodajemy masło. Mieszankę stale mieszamy, bo dość łatwo jest ją przypalić. Gdy zmieni kolor na karmelowy wsypujemy orzechy, bardzo dokładnie je mieszamy i przekładamy na arkusz papieru do pieczenia. Kiedy wystygną możemy je pokroić.
Wykonanie:
Blaszkę do tarty smarujemy cienką ilością tłuszczu i delikatnie posypujemy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto (Opcja dla leniwych, którzy nie chcą rozkładać stolnicy- ciasto po prostu wgniatamy do formy.:)) Ponownie wstawiamy je do lodówki na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220C. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy obciążnik np. suchy ryż. Spód pieczemy przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem, a wylewamy masę serową i całość ponownie pieczemy w temperaturze 170C przez około 30 minut.
Gdy tarta wystygnie, nakładamy na nią krem i orzechy. Schładzamy ją w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/09/tarta-sernikowa-z-kremem-dyniowo.html