Wykonanie
Uwielbiam piec tarty, bo można wymyślić całą masę sposobów na ich przygotowanie. Mogą być słodkie, wytrawne,
owocowe,
czekoladowe... Dziś mam dla was orzeźwiającą tartę z pieczonym
jogurtem brzoskwiniowym,
jeżynami oraz
galaretką. A wszystkie te składniki znajdują się na pysznym, kruchym, pełnoziarnistym spodzie. Ciężko skończyć na jednym kawałku.:)Składniki:ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):160g
mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)80g
masła50g
cukrujajkołyżka
cukru waniliowegoszczypta
solijogurt brzoskwiniowy:450g
brzoskwiń250g
jogurtu greckiego40g
mąki kukurydzianej40g
cukru2
jajka300g
jeżyn1/2l
soku brzoskwiniowego3 łyżeczki
żelatynyCiasto:Mikserem ucieramy
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite
jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy
mąkę z
solą w
trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty.Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Jogurt brzoskwiniowy:
Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestki i wrzucamy do miski. Blendujemy je na gładką masę razem z
jogurtem. Dodajemy do nich
jajko ubite z
cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy
mąkę i łączymy z resztą składników.
Galaretka:Do gorącego
soku brzoskwiniowego dodajemy
żelatynę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Gdy ostygnie wstawiamy ją do lodówki.Wykonanie:Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
mąką, nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto, a na nie papier do pieczenia oraz sypki
ryż (aby
tarta nie urosła) i podpiekamy je w 210C przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z
ryżem i pieczemy ciasto przez kolejne 5 minut.Po tym czasie na gorący spód wlewamy wcześniej przygotowany
jogurt i pieczemy przez około 30 minut w 180C.Gdy
tarta ostygnie układamy na niej
jeżyny i zalewamy je ściętą
galaretką.Schładzamy w lodówce przez noc.Smacznego:)