ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnista tarta z jogurtem brzoskwiniowym i jeżynami

Pełnoziarnista tarta z jogurtem brzoskwiniowym i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec tarty, bo można wymyślić całą masę sposobów na ich przygotowanie. Mogą być słodkie, wytrawne, owocowe, czekoladowe... Dziś mam dla was orzeźwiającą tartę z pieczonym jogurtem brzoskwiniowym, jeżynami oraz galaretką. A wszystkie te składniki znajdują się na pysznym, kruchym, pełnoziarnistym spodzie. Ciężko skończyć na jednym kawałku.:)
Składniki:
ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):
160g mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)
80g masła
50g cukru
jajko
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
jogurt brzoskwiniowy:
450g brzoskwiń
250g jogurtu greckiego
40g mąki kukurydzianej
40g cukru
2 jajka
300g jeżyn
1/2l soku brzoskwiniowego
3 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy mąkę z solą w trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Jogurt brzoskwiniowy:
Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestki i wrzucamy do miski. Blendujemy je na gładką masę razem z jogurtem. Dodajemy do nich jajko ubite z cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę i łączymy z resztą składników.
Galaretka:
Do gorącego soku brzoskwiniowego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Gdy ostygnie wstawiamy ją do lodówki.
Wykonanie:
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto, a na nie papier do pieczenia oraz sypki ryż (aby tarta nie urosła) i podpiekamy je w 210C przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy ciasto przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie na gorący spód wlewamy wcześniej przygotowany jogurt i pieczemy przez około 30 minut w 180C.
Gdy tarta ostygnie układamy na niej jeżyny i zalewamy je ściętą galaretką.
Schładzamy w lodówce przez noc.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/penoziarnista-tarta-z-jogurtem.html