Wykonanie
Te bułeczki tak posmakowały mojej mamie i siostrze, że w przeciągu tygodnia piekłam je cztery
razy. A to o czymś świadczy.Bułeczki są wilgotne. Świetnie smakują z
masłem orzechowym, świeżymi warzywami, gotowanym
jajkiem i
masłem. W zasadzie to pasuje do nich wszystko.Nadal dobrze smakują na drugi czy trzeci dzień. Zachowują świeżość i nie stają się twarde.Składniki na 6
bułek:1 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki pszennej graham1 szklanka
mąki pszennej typ 6502 szklanki puree
dyniowego, gęstego50g
słonecznika1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody - opcjonalnie30g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruZ
mleka,
drożdży i
cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy puree,
słonecznik,
sól oraz rozczyn. Jeśli wasze puree jest bardzo gęste, możemy dolać 1/3 szklanki
wody, ale nie jest to konieczne. Wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Powinno być miękkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.Po tym czasie formujemy 6
bułek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 40 minut.
Bułki pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)