ßßß Cookit - przepis na Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Te bułeczki tak posmakowały mojej mamie i siostrze, że w przeciągu tygodnia piekłam je cztery razy. A to o czymś świadczy.
Bułeczki są wilgotne. Świetnie smakują z masłem orzechowym, świeżymi warzywami, gotowanym jajkiem i masłem. W zasadzie to pasuje do nich wszystko.
Nadal dobrze smakują na drugi czy trzeci dzień. Zachowują świeżość i nie stają się twarde.
Składniki na 6 bułek:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej graham
1 szklanka mąki pszennej typ 650
2 szklanki puree dyniowego, gęstego
50g słonecznika
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody - opcjonalnie
30g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy puree, słonecznik, sól oraz rozczyn. Jeśli wasze puree jest bardzo gęste, możemy dolać 1/3 szklanki wody, ale nie jest to konieczne. Wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Powinno być miękkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po tym czasie formujemy 6 bułek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 40 minut.
Bułki pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/buki-dyniowe.html