Wykonanie
Tym razem przygotowałam dla was przepis na prosty,
pełnoziarnisty chleb na drożdżach. Jego wykonanie nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności, więc świetnie nada się jako pierwsze, domowe
pieczywko. Zamiast
mąki pełnoziarnistej żytniej możecie użyć pszennej i na odwrót.Po wykorzystaniu przepisu koniecznie
dajcie znać jak wam smakował chlebek:)
Składniki na blachę o wymiarach 11x35cm:szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistejszklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2 szklanki
mąki pszennej typ 650łyżeczka
soliszklanka
wody2/3 szklanki
mleka25g
drożdżyłyżeczka
cukruPrzygotowujemy rozczyn- w ciepłym
mleku rozpuszczamy
cukier i
drożdże.Do miski przesiewamy
mąki. Dodajemy
sól,
wodę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez godzinę.Po upieczeniu wyjmujemy go na deskę, aby ostygł.Smacznego:)