Wykonanie
Wraz z rozpoczęciem sezonu na
rabarbar postanowiłam przygotować serniczek z musem, właśnie z
rabarbaru. Masa serowa była dość nietypowa, bo oprócz tradycyjnego,
białego sera dodałam do niej również delikatną, kremową
ricottę. Dzięki niej sernik nabrał innej, bardzo smacznej konsystencji.Myślę, że od tej
pory ricotta będzie zdecydowanie częściej stawała się częścią tego typu wypieków.Debiutem był również mus
rabarbarowy w serniku. Okazał się on być strzałem w dziesiątkę, dlatego że jego kwaśny smak świetnie kontrastuje ze słodkim sernikiem.Składniki na małą tortownicę: na spód:50g zimnego
masłapół szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej4 łyżeczki cukru/
ksylitolu2
żółtka na masę
serową:300g
białego sera250g
ricotty1/2 szklanki cukru/
ksylitolu3 łyżki
mąki ziemniaczanejlaska waniliiłyżka
soku z cytryny2
białka na mus
rabarbarowy:250g
rabarbaru1/2 szklanki cukru/
ksylitolułyżka
soku z cytrynyCiasto na spód:Posiekane, zimne
masło,
mąkę orkiszową,
żółtka i
cukier szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki.Masa serowa:
Białka z
cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Ser biały mielimy na gładką masę (ja używam maszynki do
mięsa), dodajemy
ricottę i miksujemy. Do masy serowej dorzucamy
mąkę ziemniaczaną, ziarenka z
laski wanilii,
sok z cytryny i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite
białka i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.Mus
rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie, kilkucentymetrowe cząstki. Wkładamy go do garnka, dodajemy
cukier i
sok z cytryny, a następnie gotujemy przez około 8 minut, aż
rabarbar zmięknie. Zdejmujemy go z ognia i blendujemy na gładką masę.Wykonanie sernika:Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wgniatamy schłodzone ciasto. Następnie przekładamy masę
serową, a na wierzch mus
rabarbarowy, który delikatnie, po wierzchu mieszamy z
serem za pomocą widelca.Sernik pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)