ßßß Cookit - przepis na Sernik z musem rabrabarowym

Sernik z musem rabrabarowym

nazwa

Wykonanie

Wraz z rozpoczęciem sezonu na rabarbar postanowiłam przygotować serniczek z musem, właśnie z rabarbaru. Masa serowa była dość nietypowa, bo oprócz tradycyjnego, białego sera dodałam do niej również delikatną, kremową ricottę. Dzięki niej sernik nabrał innej, bardzo smacznej konsystencji.
Myślę, że od tej pory ricotta będzie zdecydowanie częściej stawała się częścią tego typu wypieków.
Debiutem był również mus rabarbarowy w serniku. Okazał się on być strzałem w dziesiątkę, dlatego że jego kwaśny smak świetnie kontrastuje ze słodkim sernikiem.
Składniki na małą tortownicę: na spód:
50g zimnego masła
pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
2 żółtka na masę serową:
300g białego sera
250g ricotty
1/2 szklanki cukru/ ksylitolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
łyżka soku z cytryny
2 białka na mus rabarbarowy:
250g rabarbaru
1/2 szklanki cukru/ ksylitolu
łyżka soku z cytryny
Ciasto na spód:
Posiekane, zimne masło, mąkę orkiszową, żółtka i cukier szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Ser biały mielimy na gładką masę (ja używam maszynki do mięsa), dodajemy ricottę i miksujemy. Do masy serowej dorzucamy mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie, kilkucentymetrowe cząstki. Wkładamy go do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie gotujemy przez około 8 minut, aż rabarbar zmięknie. Zdejmujemy go z ognia i blendujemy na gładką masę.
Wykonanie sernika:
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wgniatamy schłodzone ciasto. Następnie przekładamy masę serową, a na wierzch mus rabarbarowy, który delikatnie, po wierzchu mieszamy z serem za pomocą widelca.
Sernik pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/sernik-z-musem-rabrabarowym.html