Wykonanie
Ciasto kruche:2 szklanki
mąki tortowej½ szklanki
mąki krupczatki25 dag
masła½ szklanki
cukru16 g
cukru waniliowego Oetker4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia Oetker20 dag
konfitury z
czarnej porzeczki lub
dżemu4
białka1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej10 dag mieszanych
bakalii (
orzechy włoskie,
migdały,
rodzynki,
żurawina,
nerkowce)Krem budyniowy:½ litra
mleka20 dag
masła2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
żółtka3 łyżki
cukru16 g
cukru waniliowegoMasa
jabłkowa:1,2 kg obranych
winnych jabłek3 czubate łyżki
cukru z
cynamonem100 ml
wody2
galaretki agrestowe OetkerPolewa chałwowa:½ szklanki słodkiej
śmietanki60-70 g
chałwy waniliowej LidlDodatkowo:100 g
herbatników maślanychSposób wykonania:CIASTO KRUCHE:
Mąkę tortową mieszamy z
mąką krupczatką oraz
proszkiem do pieczenia i
cukrami, następnie dodajemy
żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki
masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.Smarujemy po równo
konfiturą porzeczkową .
BEZA:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce
cukier puder oraz
mąkę ziemniaczaną.Podzielić na dwie części wyłożyć
bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi
bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia
bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia.KREM BUDYNIOWY: Połowę
mleka zagotować z
cukrami, do reszty
mleka wsypać
mąki dodać
Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się
mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować
budyń. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.MASA
JABŁKOWA: Obrane
jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać
cukrem, podlać
wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać
galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.POLEWA CHAŁWOWA:
Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną
chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z
herbatników,wylać tężejącą masę
jabłkową z
galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki.