Wykonanie
Szarlotka - obok sernika - jest tym
ciastem, które
mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste
jabłka doprawione
cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do
jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże
broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta
cukier migdałowy, który w połączeniu z
cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam je Wam do popołudniowej
kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-)SKŁADNIKICiasto:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier migdałowy100 g
masła1
jajko1
żółtkoMasa budyniowa:750 ml
mleka2 budynie
śmietankowe (takie na 0,5 l
mleka każdy)2
żółtka4 łyżki
cukru50 g
masłaMasa
jabłkowa:1 kg
jabłekcukier do smaku
cynamon4 - 5 łyżek
wodyDodatkowo: 3 - 4 łyżki
bułki tartejSuche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki
masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie dodajmy
jajko i
żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto kruche im dłużej zagniatane, tym twardsze).Pół litra
mleka zagotowujemy z
masłem i z
cukrem, a pozostałe
mleko dokładnie mieszamy z budyniami i
żółtkami. Do gotującego się
mleka wlewamy rozrobione budynie i gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza (gotujemy normalny
budyń). Zestawiamy z palnika.
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy
wodę i rozsmażamy. Doprawiamy
cukrem i
cynamonem.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie
bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę
jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy przez 50 minut.Upieczone ciasto podajemy wystudzone, a jeśli lubicie, to możecie je dodatkowo posypać
cukrem pudrem.