ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Szarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu z cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam je Wam do popołudniowej kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-)
SKŁADNIKI
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier migdałowy
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy)
2 żółtka
4 łyżki cukru
50 g masła
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
cukier do smaku
cynamon
4 - 5 łyżek wody
Dodatkowo: 3 - 4 łyżki bułki tartej
Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie dodajmy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto kruche im dłużej zagniatane, tym twardsze).
Pół litra mleka zagotowujemy z masłem i z cukrem, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza (gotujemy normalny budyń). Zestawiamy z palnika.
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę i rozsmażamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem.
2/3 ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek, a na nią warstwę budyniu. Na wierzch ścieramy pozostawioną 1/3 część ciasta. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy przez 50 minut.
Upieczone ciasto podajemy wystudzone, a jeśli lubicie, to możecie je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2016/05/szarlotka-z-budyniem.html