ßßß


Składniki:3 kg ogórkówZalewa:4 szklanki wody1,5 szklanki octu 10%1/3 szklanki soli40 dag cukru1-2 płaskie łyżki miodu naturalnego2 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka gorczycy1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu1 łyżeczka curry indyjskiego1 łyżka kurkumykilka ziarenek ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka.Zalewa: Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania.Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki.Smacznego ;-)http://jamar.pl/