ßßß Cookit - przepis na Odchudzona Tortilla de Patatas.

Odchudzona Tortilla de Patatas.

nazwa

Wykonanie

Gdy pierwszy raz dowiedziałam się, że istnieje jakaś tortilla, która nie jest płaskim mącznym plackiem, byłam w lekkim szoku. Jeśli nie wiecie o czym mówię, to przedstawiam Wam jedno z najbardziej znanych hiszpańskich dań - tortilla de patatas. Tradycyjną wersję przygotowuje się smażąc surowe ziemniaki i cebulę w ogromnej ilości oliwy z oliwek do momentu, gdy ziemniaki zaczną się rozpadać. Potem należy odsączyć warzywa i dodać je do kilku roztrzepanych jajek, tworząc pulchniutki wytrawny omlet. Jest pyszny, charakterystyczny w smaku i niesamowicie tłusty.
Dziś robimy odchudzoną wersję - zamiast smażenia w litrach oliwy, będziemy dusić ziemniaki pod przykryciem, wyjmiemy z masy jajecznej dwa żółtka, ale obiecuję, że danie jest równie pyszne, bogate i sycące. ;)
cebula [50 g / 1 sztuka]
ziemniaki [250 g]
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]
białko jajka [2 sztuki]
jajko [2 sztuki]
sól morska [łyżeczka]
Umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
W osobnej misce dobrze wymieszać ziemniaki i cebulę z łyżeczką oliwy. Dokładnie pokryć oliwą każdy kawałek.
Dusić warzywa pod przykryciem na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka, białka i sól. Dorzucić gotowe ziemniaki z cebulą i wymieszać.
Wylać omlet na patelnię i smażyć ok. 5-7 minut z każdej strony (przerzucić za pomocą talerza, gdy dół się zetnie).
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/odchudzona-tortilla-de-patatas.html