Wykonanie
I oto przed
wami smak mojego dzieciństwa. Kidy byłam mała mama, albo starsza siostra bardzo często robiły tę zapiekankę, a ja byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko
jajka,
ziemniaki i
cebula, a do tego szklanka
mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie
droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad.
Składniki:1,5 kg
ziemniaków5
jajek4-5
cebulsól/pieprzWykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać
wodę i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką
oliwy.
Jajka ugotować na twardo.Ostygnięte
ziemniaki pokroić w plasterki,
jajka również.W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od
ziemniaków, następnie
jajka i
cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować
masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać
pieprzem i
solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z
mlekiem.*Do zapiekanki można dodać również trochę
boczku pokrojonego w kostkę. Zasmażamy go wtedy razem z
cebulką. Też jest pysznie.Smacznego :)