Wykonanie
Uwielbiam gołąbki, ale ich przygotowanie w wersji tradycyjnej zajmuje mi zdecydowanie zbyt dużo czasu i energii. Zawsze poparzę się wrzątkiem, w którym obgotowuję
kapustę, połamie kilka liści, rozwalę kilka sztuk przy gotowaniu... W tej wersji podsmażana na masełku pekinka pięknie mięknie i łączy się z mielonym
mięsem, gołąbki są zwarte, nie rozpadają się w sosie i smakiem łudząco przypominają tradycyjną wersję. No i można doskonale wykorzystać twardsze części pekinki, które nie nadają się np. do sałatki = nic się nie marnuje ;)►
kapusta pekińska [100 g]►
masło [3 g / pół łyżeczki]►
mięso mielone z
indyka [100 g]► passata pomidorowa [200 g]►
cebula [1/4 sztuki]►
bulion warzywny [500 ml]►
olej rzepakowy [3 g / pół łyżeczki]►
ziemniaki [200 g]►
sól [łyżeczka]►
pieprz mielony [1/2 łyżeczki]►
czosnek [1/2 łyżeczki]►
majeranek [łyżeczka]Poszatkowaną
kapustę i
cebulę pokrojoną w piórka przesmażyć na
maśle i ostudzić.Połączyć ostudzone warzywa z
mięsem mielonym, doprawić
solą i
pieprzem i uformować gołąbki.Posmarować je
olejem i piec w piekarniku 15-20 minut aż do ścięcia
mięsa.Z
bulionu, passaty i reszty przypraw przygotować sos.Gotować gołąbki w sosie przez ok. 30-45 min.Podawać z gotowanymi
ziemniakami.