ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską.

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gołąbki, ale ich przygotowanie w wersji tradycyjnej zajmuje mi zdecydowanie zbyt dużo czasu i energii. Zawsze poparzę się wrzątkiem, w którym obgotowuję kapustę, połamie kilka liści, rozwalę kilka sztuk przy gotowaniu... W tej wersji podsmażana na masełku pekinka pięknie mięknie i łączy się z mielonym mięsem, gołąbki są zwarte, nie rozpadają się w sosie i smakiem łudząco przypominają tradycyjną wersję. No i można doskonale wykorzystać twardsze części pekinki, które nie nadają się np. do sałatki = nic się nie marnuje ;)
kapusta pekińska [100 g]
masło [3 g / pół łyżeczki]
mięso mielone z indyka [100 g]
► passata pomidorowa [200 g]
cebula [1/4 sztuki]
bulion warzywny [500 ml]
olej rzepakowy [3 g / pół łyżeczki]
ziemniaki [200 g]
sól [łyżeczka]
pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
czosnek [1/2 łyżeczki]
majeranek [łyżeczka]
Poszatkowaną kapustę i cebulę pokrojoną w piórka przesmażyć na maśle i ostudzić.
Połączyć ostudzone warzywa z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem i uformować gołąbki.
Posmarować je olejem i piec w piekarniku 15-20 minut aż do ścięcia mięsa.
Z bulionu, passaty i reszty przypraw przygotować sos.
Gotować gołąbki w sosie przez ok. 30-45 min.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/goabki-bez-zawijania-z-kapusta-pekinska.html