Wykonanie


Po lecie zostało mi jeszcze trochę
mrożonej fasolki szparagowej i postanowiłam wykorzystać ją do pysznej makaronowej zapiekanki. Oczywiście danie możemy wzbogacić dodatkowo o inne składniki, na przykład
pieczarki lub inne ulubione warzywa. Najlepszy w zapiekance jest chrupiący wierzch z
sera i
bułki tartej, nie radzę rezygnować z tego dodatku:) Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy z
fasolką szparagową:)200-250 g ugotowanego
makaronu (u mnie świderki),ok.1 i 1/2 szklanki
fasolki szparagowej,ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę
szynki,opcjonalnie pół małego
kalafiora (różyczki),
cebula,2 ząbki
czosnku,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszki,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
chili w proszku,
rozmaryn,
tymianek, suszona
bazyliaszklanka startego
żółtego sera,kilka czubatych łyżek
bułki tartej na
sos beszamelowy:szklanka
mleka,czubata łyżka
mąki,czubata łyżka
masła,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa (do smaku)Beszamel: w rondelku rozpuścić
masło, trzepaczką wmieszać
mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać
mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Ugotować
fasolkę i różyczki
kalafiora,
szynkę przesmażyć z drobno posiekaną
cebulą i
czosnkiem. Na koniec smażenia
szynki wrzucić ugotowane warzywa i
natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym
makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część
makaronu, posypać
serem i polać częścią
sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3
razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać
serem i
bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu.