ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Ten przepis zawsze robiłam w wersji z mięsem mielonym i pomidorami. Wersja bezmięsna już dawno chodziła mi po głowie i dziś zrealizowałam swój pomysł. Nie sugerowałam się żadnym przepisem, podaje Wam składniki na mój sposób na to danie.
Składniki:
500 g szpinaku mrożonego w liściach
250 g serka ricotta
opakowanie makaronu typu cannelloni
czosnek
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
4 plastry sera żółtego
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
szklanka mleka
Wykonanie:
W garnku rozmrozić szpinak. Kiedy będzie już gotowy odparować tak aby zostało w nim jak najmniej wody. Odstawić aby trochę ostygł. Podać serek ricotta, przyprawy, czosnek i dobrze wymieszać. Surowe rurki makaronu napełnić farszem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać rurki.
W osobnym garnku przygotować sos beszamelowy.
Roztopić masło. Bardzo ważne aby do mieszania użyć trzepaczki ponieważ sos lubi przywierać.Trzeba go bardzo energicznie mieszać. Kiedy masło już się roztopi, po łyżce dodawać mąkę. Kiedy składniki zaczną gęstnieć dodawać mleko. Sos musi być dość gęsty. Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem pokryć rurki, na wierzch położyć plastry sera. Piec ok.30minut pod przykryciem, a potem 5 minut z włączonym termoobiegiem. My lubimy jeść mocno zrumienione, więc moja wersja wygląda tak:
Naprawdę polecam! :)
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/09/cannelloni-ze-szpinakiem-i-ricotta.html