Wykonanie
Ten przepis zawsze robiłam w wersji z
mięsem mielonym i
pomidorami. Wersja bezmięsna już dawno chodziła mi po głowie i dziś zrealizowałam swój pomysł. Nie sugerowałam się żadnym przepisem, podaje Wam składniki na mój sposób na to danie.Składniki:500 g
szpinaku mrożonego w liściach250 g
serka ricottaopakowanie
makaronu typu
cannelloniczosnekprzyprawy:
pieprz,
sól,
papryka słodka4 plastry
sera żółtego3 łyżki
masła4 łyżki
mąkiszklanka
mlekaWykonanie:W garnku rozmrozić
szpinak. Kiedy będzie już gotowy odparować tak aby zostało w nim jak najmniej
wody. Odstawić aby trochę ostygł. Podać
serek ricotta,
przyprawy,
czosnek i dobrze wymieszać. Surowe rurki
makaronu napełnić farszem.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i układać rurki.

W osobnym garnku przygotować
sos beszamelowy.Roztopić
masło. Bardzo ważne aby do mieszania użyć trzepaczki ponieważ sos lubi przywierać.Trzeba go bardzo energicznie mieszać. Kiedy
masło już się roztopi, po łyżce dodawać
mąkę. Kiedy składniki zaczną gęstnieć dodawać
mleko. Sos musi być dość gęsty. Przyprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanym sosem pokryć rurki, na wierzch położyć plastry
sera. Piec ok.30minut pod przykryciem, a
potem 5 minut z włączonym termoobiegiem. My lubimy jeść mocno zrumienione, więc moja wersja wygląda tak:

Naprawdę polecam! :)
