Wykonanie
Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, mamy ochotę na zapiekane dania - ostatnio wykorzystałam wciąż trwający sezon na
paprykę i nadziałam ją drobiowym
mięsem. Bardzo lubię faszerowane warzywa, polecam na przykład moją nadziewaną
cukinię - znajdziecie tam również przepis na domowy
sos pomidorowy, który wykorzystałam też do
papryki (tym razem zrezygnowałam jednak z dodatku
śmietanki) Do dzisiejszego farszu świetnie pasowałyby również
pieczarki. Polecam, smacznego:)Polecam też moją
paprykę faszerowaną
chili con carne.3-4
papryki,mała
pierś z kurczaka,ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego
ryżu (u mnie
brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),
marchewka,
pietruszka,ćwierć małego
selera,pół pęczka
natki pietruszki,
cebula,2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
chili w proszku,
tymianek,
rozmaryn,kilka łyżek startego
żółtego seradomowy
sos pomidorowyKurczaka pokroić na kawałki i posypać
przyprawami, smażyć na małej ilości tłuszczu. W połowie smażenia dodać posiekaną drobno
cebulę oraz startą na tarce
włoszczyznę. Pod koniec dorzucić drobno pokrojony
czosnek. Dodać
ryż (ilość według gustu) i posiekaną
natkę, wszystko dobrze wymieszać i doprawić
solą,
pieprzem,
chili i
ziołami. Do farszu można też dodać 2-3 łyżeczki domowego
sosu pomidorowego.
Papryki przeciąć na pół i wstępnie piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Następnie ostrożnie nadziać farszem. Na blaszkę wylać
sos pomidorowy, włożyć nadziane
papryki i posypać
startym serem. Piec jeszcze około 15-20 minut do miękkości
papryk.