Wykonanie
W najnowszym dwumiesięczniku Jamiego Olivera znalazłam sporo inspiracji. Jedną z nich był przepis na pikantnego
łososia z
ryżem. Dostosowałam go do mojej zawartości lodówki i wyszło pyszne, zdrowe i bardzo szybkie danie. W oryginalnym przepisie
ryż połączono z
fasolą i
kukurydzą - ja dodałam do niego
włoszczyznę,
pieczarki i
natkę pietruszki. Przyrządzenie dania ułatwiło mi to, że zazwyczaj gotuję większą ilość
ryżu, a resztki zamrażam. Kiedy chcę przygotować szybki obiad, wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyciągnę go z zamrażarki, a następnie przesmażę z jarzynami i doprawię ulubionymi
przyprawami. Polecam taki smażony
ryż na zapracowane dni - świetny jako dodatek do
ryby i
mięsa lub jako samodzielne danie:) Smacznego:) na 2 porcje:2 filety z
łososia,ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego
ryżu (u mnie
brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),
cebula,2 ząbki
czosnku,
marchew,
pietruszka,ćwierć
selera,kilka dużych
pieczarek,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz na marynatę:2 posiekane ząbki
czosnku,1 łyżka posiekanego
imbiru,1/2 łyżki
brązowego cukru,posiekana
papryczka chili (może być mniej),1/3 łyżki
pieprzu cayenne,1/2 łyżki
tymianku,1/3 łyżki rozgniecionego
ziela angielskiego,po 1/4 łyżeczki
kminu rzymskiego,
cynamonu i
gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki
sosu sojowego,3-4 łyżki
oliwy,Połączyć składniki marynaty i obtoczyć w niej
łososia. Odłożyć na godzinę.
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w plastry. Warzywa i
grzyby usmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić (na koniec dodać
czosnek). Wrzucić
ryż, wszystko dobrze wymieszać. Posypać
natką pietruszki.
Rybę usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w 200 stopniach), podawać na
ryżu z warzywami.