ßßß Cookit - przepis na Sernikowy deser z borówkami

Sernikowy deser z borówkami

nazwa

Wykonanie

Największą inspiracją są dla mnie amerykańskie blogi kulinarne. Na kilku z nich podpatrzyłam deser o nazwie cheesecake trifle, czyli przekładaniec z kremowym serkiem i sezonowymi owocami. Jako że niesamowite upały nie zachęcają do pieczenia, postanowiłam stworzyłam własną wersję. Mój krem jest cytrynowy, dzięki dodatkowi skórki z cytryny, ale jeśli nie przepadamy za cytrusami, polecam zastąpić ją laską wanilii. Zwiększając liczbę składników, taki deser możemy też przygotować w większym naczyniu, w którym tradycyjnie podaje się trifle . Polecam, smacznego:) na 3-4 porcje:
mała paczka biszkoptów,
300 g kremowego serka w temperaturze pokojowej,
200 g kremówki,
cukier puder (do smaku; u mnie kilka czubatych łyżek)
skórka otarta z dużej cytryny,
kilka kostek ulubionej czekolady do starcia (do cytrynowego kremu idealnie pasowałaby biała),
borówki lub inne sezonowe owoce
Serki zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać skórkę z cytryny wymieszać. W drugim naczyniu ubić kremówkę na sztywno (najłatwiej to zrobić, gdy będzie zimna, prosto z lodówki; do niej również można dodać cukier puder). Sprawdzić, czy nie potrzeba więcej cukru w obu masach. Szpatułką delikatnie połączyć kremówkę i serki. Do pucharków nakładać warstwami biszkopty (warto je pokruszyć), krem, borówki i startą czekoladę. Deser włożyć do lodówki na 4-6 godzin.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/08/sernikowy-deser-z-borowkami.html