Wykonanie
Bób jest kolejnym sezonowym warzywem, które bardzo lubię. Świetnie nada się do zup, warzywnych potrawek lub jako zdrowa przekąska. Ostatnio przygotowałam jednak banalnie prostą i błyskawiczną w przygotowaniu letnią
sałatkę z
bobem. Idealna na lekką kolację lub nawet dodatek do
mięs z grilla. Smacznego:) na porcję:garść ulubionej mieszanki
sałat lub/i
jarmużu,1/3 - 1/2 szklanki
bobu,
pomidor,duży
ogórek gruntowy,
szczypiorek lub mała
cebula,ząbek
czosnku,1-2 łyżeczki
majonezu plus 1-2 łyżeczki
jogurtu naturalnego,1-2 łyżeczki posiekanego
koperku lub
natki pietruszkisól,
pieprzBób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek.
Pomidora pokroić w ósemki lub grubą kostkę,
ogórka w plasterki. Na talerzu ułożyć porcję
sałaty i pokrojone warzywa, posypać posiekanym
szczypiorkiem.
Majonez połączyć z
jogurtem i posiekanymi
ziołami, doprawić, polać
sałatkę.