ßßß Cookit - przepis na Domowe gnocchi z masłem i szałwią

Domowe gnocchi z masłem i szałwią

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski, a gnocchi to zdecydowanie moje ulubione. Można je przyrządzać z wieloma dodatkami; ja ostatnio zrobiłam prostą wersję z masłem, szałwią i parmezanem. Były idealne do kurczaka pieczonego we włoskiej marynacie:) Smacznego:)
Polecam też moje gnocchi w sosie pomidorowym z klopsikami po neapolitańsku - jedno z moich najlepszych dań:) na 2-3 porcje:
1/4 - 1/ 3 kostki masła,
kilka listków świeżej szałwii,
skórka starta z małej cytryny,
kilka łyżek parmezanu,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku na kluseczki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
ok. szklanki mąki (może być więcej),
1/2 łyżeczki soli
Gnocchi: ostudzone ziemniaki zmielić lub dokładnie utrzeć, aż nie będzie grudek. Dodać mąkę i sól, dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto (trzeba dodać tyle mąki, by ciasto się nie kleiło). Z ciasta odrywać kulki wielkości piłeczki golfowej, kawałki po kolei rozwałkować dłońmi na podłużny rulonik (warto podsypać blat mąką). Nożem kroić rulonik na maleńkie kluseczki, na każdej z nich można (nie trzeba) zrobić charakterystyczne wgłębienia widelcem (wystarczy kluseczkę przetoczyć po ząbkach widelca). Kluseczki ułożyć na czystej ściereczce, odstawić do wyschnięcia na godzinę. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku (można dolać odrobinkę oliwy), kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe - zajmie to dosłownie 3 minuty.
Na patelnię wrzucić masło, poczekać, aż się roztopi, dorzucić drobno posiekany czosnek i listki szałwii - powinny zrobić się mniejsze i trochę ściemnieć. Poczekać, aż masło zbrązowieje (uwaga, by nie przypalić masła!), zdjąć z ognia i wrzucić w nie ugotowane kluseczki. Dokładnie obtoczyć je w maśle, posypać skórką z cytryny i parmezanem. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/07/domowe-gnocchi-z-masem-i-szawia.html