Wykonanie
Zapraszam na włoskie kopytka czyli gnocchi. Pyszne kluski ziemniaczane, polane smakowitym
masłem. Można też przyrządzić ulubiony sos. Ja do
masła dodałam kilka gałązek
szałwi i lekko podsmażyłam. Smak i zapach nie do opisania.
Źródło: Szczypta smaku...WłochySkładniki:1 kg
ziemniaków1 łyżka
soli2
żółtka125 g zwykłej
mąkikilka łyżek
masłagalązki
szałwiiZiemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Do ciasta dodać
mąkę,
sól,
żółtka. Zagnieść krótko ciasto formując kulę. Urywać małe kawałki, rozgniatać ręką nadając im kształt
gnochi. Widelem odgniatać ślady. Wrzucac partiami kluski na gotującą się, osoloną
wodę. W międzyczasie rozpuścić
masło, podsmażyć na nim gałązki
szałwi lub inne
zioła. Tak przygotowanym
masłem polewać odcedzone kluski.Smacznego:)