Wykonanie


Od czasu do czasu mam ochotę na coś naprawdę pikantnego i zawsze sięgam wtedy po przepis kuchni meksykańskiej. Ostatnio bardzo polubiłam też
mięso indyka, dlatego postanowiłam przyrządzić
chili właśnie z drobiowego
mięsa. Potrawę podałam z wytrawnymi,
kukurydzianymi muffinkami, ale będzie świetnie smakować z dowolnym
pieczywem. Smacznego:)Przepis Laury Vitale.Polecam też moje
papryki faszerowane
chili con carne:) na 4 porcje:500 g
mielonego mięsa z indyka,
cebula,
czerwona papryka,opcjonalnie papryczka
chli lub inna ulubiona
ostra papryczka,2-3 ząbki
czosnku,puszka
czerwonej fasoli,kilka łyżek
kukurydzy (z puszki),puszka
pomidorów,3-4 łyżeczki
przecieru pomidorowego,szklanka
bulionu drobiowego,
sól,
pieprz,
chili w proszku, kumin,
oregano,ew. odrobina
cukru, jeśli sos będzie zbyt kwaśny,
natka kolendry do posypania gotowej potrawyPodsmażyć
mięso na małej ilości tłuszczu, rozdzielając je na małe kawałeczki. Dorzucić drobno posiekaną
cebulę i pokrojoną na większe kawałki
paprykę, doprawić
solą i
pieprzem. Po chwili dodać drobno posiekany
czosnek, przesmażyć chwilkę i zalać wszystko
bulionem. Dodać
pomidory z zalewą, przecier,
fasolę i
kukurydzę. Doprawić. Zmniejszyć ogień, częściowo zakryć pokrywką i dusić do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając (ok. 40 minut). Gotowe danie posypać
kolendrą, podawać z kukurydzianym
chlebkiem lub innym ulubionym rodzajem
pieczywa