Wykonanie
Wciąż odpoczywamy od
mięsa, dlatego dziś znów proponuję obiad wegetariański. Tym razem wybrałam pyszny,
włoski sos paprykowy - oczywiście sposobów jego przygotowania jest wiele, ale ja zainspirowałam się przepisem Jamiego Olivera, który znalazłam w jego najnowszej książce. Danie możemy wzbogacić
tuńczykiem lub
oliwkami, ale ja zdecydowałam się na najprostszą wersję. Smacznego:)Źródło: ,,Gotuj sprytnie jak Jamie" (przepis troszkę zmodyfikowałam) dla 3 osób:3 kolorowe
papryki,puszka
pomidorów (można dać dwie, sos będzie intensywniejszy),
cebula,2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz, suszona
bazylia,
oregano,
tymianek,
papryka w proszku (słodka i ostra) lub
płatki chili,starty
parmezan,
makaron do podania
Paprykę,
cebulę i
czosnek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni prawie do miękkości (
czosnek dodajemy na końcu). Zalewamy warzywa
pomidorami, puszkę po pomidorach napełniamy
wodą i wlewamy ją również na patelnię. Przyprawiamy do smaku i dusimy wszystko, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Ugotowany
makaron wrzucamy do sosu, dokładnie go w nim obtaczamy i przekładamy na talerze. Posypujemy startym
parmezanem.