Wykonanie
Jak co roku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :)Tym razem
SKŁADNIKI:300-400 g
makaronumule (świeże lub ze słoika w sosie własnym)2 puszki
pomidorów krojonych100ml
białego wina3 ząbki
czosnku1
cebulasól,
pieprz,
papryczka chili,
oregano,
parmezan,
bazyliaCebulki pokroić w kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Cebulę i
czosnek podsmażyć przez kilka minut na
oliwie. Następnie wlać
białe wino i dusić do momentu, aż odparuję.
Wtedy dodać
pomidory z puszki,
ostrą paprykę,
oregano, sporo świeżo mielonego
pieprzu i szczyptę
soli .
Do sosu dodać
małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente
makaron i dobrze wymieszać.
Danie Podawać oprószone tartym
parmezanem i listkami świeżej
bazylii.
MammaMia !!