Wykonanie
Dziś propozycja na pyszny
schab w gęstym
sosie pieczarkowo-
serowym. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnego
żółtego sera, a
pieczarki możemy połączyć z
grzybami leśnymi. Sos pasowałby również do
drobiowych filetów, wtedy przygotowanie potrawy byłoby znacznie szybsze. Smacznego:)5 plastrów
schabu bez kości,500 g
pieczarek,
cebula,2-3 szklanki
wody lub
bulionu,ok. 200-250 ml
śmietanki 18%,kilka łyżek
startego sera np.
parmezanu,
sól,
pieprz,
tymianekSchab przesmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do głębokiego rondla, zalać
bulionem, ale tak, aby tylko przykrywał
mięso (resztę
bulionu należy później wlewać stopniowo, gdyby płyn wyparował w procesie duszenia), dusić około 40 minut. Na patelni po schabie przesmażyć pokrojoną w kosteczkę
cebulę i pokrojone w plasterki
pieczarki, aż do wyparowania płynu. Gotowy
schab na chwilę wyciągnąć, do rondla wlać
śmietankę, wsypać
ser, wrzucić
pieczarki, mieszać aż zgęstnieje (warto zagęścić łyżką
mąki rozmieszanej ze
śmietanką). Na koniec włożyć
mięso, chwilkę razem poddusić, posypać
natką pietruszki i podawać.