ßßß Cookit - przepis na Mac & Cheese - amerykańska zapiekanka

Mac & Cheese - amerykańska zapiekanka

nazwa

Wykonanie

Amerykańskie dania są zazwyczaj bardzo nieskomplikowane i w miarę szybkie do przyrządzenia. Zapiekanka, którą dzisiaj prezentuję właśnie taka jest - nadaje się dla wszystkich, którym nie chce się układać warstw, ale spodoba się też tym, którzy mają mało zapasów w lodówce;) Większość potrzebnych do niej składników (takich jak na przykład makaron, ser, czy mleko) znajdziemy zawsze w każdej kuchni. Smacznego:)
Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mac-and-cheese/
ok.400 g makaronu,
2 kopiaste łyżki masła,
2 kopiaste łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
ok.200 - 250 g startego sera (może być dowolny, ale idealny byłby tu cheddar lub mix serów - ja użyłam parmezanu, mozzarelli, goudy i ementalera),
kilka łyżek bułki tartej,
ok. 100 g boczku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie boczek pokroić w kostkę i szybko podsmażyć. Przyrządzić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, dolać mleko, wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i cały czas mieszać do zgęstnienia (ok. 6-10 minut), doprawić. Gotowy sos wymieszać z makaronem, serami i boczkiem, ułożyć wszystko w naczyniu do zapiekania i posypać wierzch bułką tartą z resztą sera (można tez na wierzch położyć małe kawałeczki masła lub skropić oliwą). Zapiekać około 15-20 minut lub do zrumienienia w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/mac-cheese-amerykanska-zapiekanka.html