Wykonanie
Amerykańskie dania są zazwyczaj bardzo nieskomplikowane i w miarę szybkie do przyrządzenia. Zapiekanka, którą dzisiaj prezentuję właśnie taka jest - nadaje się dla wszystkich, którym nie chce się układać warstw, ale spodoba się też tym, którzy mają mało zapasów w lodówce;) Większość potrzebnych do niej składników (takich jak na przykład
makaron,
ser, czy
mleko) znajdziemy zawsze w każdej kuchni. Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mac-and-cheese/ok.400 g
makaronu,2 kopiaste łyżki
masła,2 kopiaste łyżki
mąki,2 szklanki
mleka,ok.200 - 250 g
startego sera (może być dowolny, ale idealny byłby tu
cheddar lub mix
serów - ja użyłam
parmezanu,
mozzarelli, goudy i ementalera),kilka łyżek
bułki tartej,ok. 100 g
boczku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaMakaron ugotować al dente. W tym samym czasie
boczek pokroić w kostkę i szybko podsmażyć. Przyrządzić sos: z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, dolać
mleko, wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i cały czas mieszać do zgęstnienia (ok. 6-10 minut), doprawić. Gotowy sos wymieszać z
makaronem,
serami i
boczkiem, ułożyć wszystko w naczyniu do zapiekania i posypać wierzch
bułką tartą z resztą
sera (można tez na wierzch położyć małe kawałeczki
masła lub skropić
oliwą). Zapiekać około 15-20 minut lub do zrumienienia w 180 stopniach.