Wykonanie
Przytachałam niedawno z targu sporą główkę
młodej kapusty - przez tydzień myślałam co z niej zrobić, bo córcia w ogóle jej nie
jada a mąż też nosem kręci. I w końcu wymyśliłam łazanki - mi bardzo smakowały, mąż też zjadł z chęcią a i córcia trochę poskubała :)

SKŁADNIKI:1/2 główki
kapusty30 dag
pieczarek1-2
cebule20 dag
kabanosów2 łyżki
masła (ja użyłam
czosnkowego)2 łyżki
mąki1/2 szkl
śmietanki 30%przyprawa do bigosu i
młodej kapusty Rafex
sól,
pieprz,
ostra paprykaDodatkowo:25 dag
makaronu łazanek1.
Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej
wody lub
bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin)2.
Makaron ugotować.3.
Pieczarki pokroić w plasterki a
cebule w piórka, udusić do miękkości.4.
Kabanosy pokroić pod skosem w plasterki, podsmażyć.5. W większym garnku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zasmażyć. Wlać
śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać
pieczarki,
cebulę,
kabanosy,
kapustę,
przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania
kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu
makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać
makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę wody/bulionu lub
śmietany.
