ßßß Cookit - przepis na Łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i kabanosem

Łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i kabanosem

nazwa

Wykonanie

Przytachałam niedawno z targu sporą główkę młodej kapusty - przez tydzień myślałam co z niej zrobić, bo córcia w ogóle jej nie jada a mąż też nosem kręci. I w końcu wymyśliłam łazanki - mi bardzo smakowały, mąż też zjadł z chęcią a i córcia trochę poskubała :)
SKŁADNIKI:
1/2 główki kapusty
30 dag pieczarek
1-2 cebule
20 dag kabanosów
2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego)
2 łyżki mąki
1/2 szkl śmietanki 30%
przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex
sól, pieprz, ostra papryka
Dodatkowo:
25 dag makaronu łazanek
1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin)
2. Makaron ugotować.
3. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w piórka, udusić do miękkości.
4. Kabanosy pokroić pod skosem w plasterki, podsmażyć.
5. W większym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać pieczarki, cebulę, kabanosy, kapustę, przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę wody/bulionu lub śmietany.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/azanki-z-moda-kapusta-pieczarkami-i.html