ßßß
SKŁADNIKI:1/2 główki kapusty30 dag pieczarek1-2 cebule20 dag kabanosów2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego)2 łyżki mąki1/2 szkl śmietanki 30%przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafexsól, pieprz, ostra paprykaDodatkowo:25 dag makaronu łazanek1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin)2. Makaron ugotować.3. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w piórka, udusić do miękkości.4. Kabanosy pokroić pod skosem w plasterki, podsmażyć.5. W większym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać pieczarki, cebulę, kabanosy, kapustę, przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę wody/bulionu lub śmietany.