ßßß Cookit - przepis na Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

nazwa

Wykonanie

Przepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".
SKŁADNIKI:
1 duży kalafior lub 2 mniejsze
Beszamel:
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła (czubata)
1 łyżka mąki (czubata)
1 szkl mleka
50 g startego sera żółtego
50 g serka topionego śmietankowego
2 łyżki musztardy
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
50 g startego sera żółtego
garść płatków migdałowych (u mnie od SKWORCU)
1. Kalafior podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok 5-7 minut). Odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (u mnie takie na tartę).
2. Czosnek obraż i pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć razem z maśłęm do rondelka. Gdy masło się rozpuści wsypać łyżkę mąki i dokładnie mieszać ok 1 minuty (powstanie gęsta pasta). Ciągle mieszając wlać małym strumieniem mleko (ja robię to trzepaczką ręczną) i gotować aż powstanie gęsty, gładki beszamel. Dodać oba sery, sól i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać.
3. Różyczki kalafiora zalać sosem, posypać startytm serem żółtym i płatkami migdałowymi. Piec ok 30 min w 180*C aż wierzch się zrumieni.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/06/kalafior-zapiekany-pod-serowym.html