Przepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".SKŁADNIKI:1 duży kalafior lub 2 mniejszeBeszamel:2 ząbki czosnku1 łyżka masła (czubata)1 łyżka mąki (czubata)1 szkl mleka50 g startego sera żółtego50 g serka topionegośmietankowego2 łyżki musztardyszczypta soliszczypta gałki muszkatołowejDodatkowo:50 g startego sera żółtegogarść płatków migdałowych (u mnie od SKWORCU)1. Kalafior podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok 5-7 minut). Odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (u mnie takie na tartę).2. Czosnek obraż i pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć razem z maśłęm do rondelka. Gdy masło się rozpuści wsypać łyżkę mąki i dokładnie mieszać ok 1 minuty (powstanie gęsta pasta). Ciągle mieszając wlać małym strumieniem mleko (ja robię to trzepaczką ręczną) i gotować aż powstanie gęsty, gładki beszamel. Dodać oba sery, sól i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać.3. Różyczki kalafiora zalać sosem, posypać startytm seremżółtym i płatkami migdałowymi. Piec ok 30 min w 180*C aż wierzch się zrumieni.