Ulubiona zapiekanka mojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Moja wariacja na temat klasycznej zapiekanki gyros, którą robi się z mięsem, papryką i ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :)SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)1 szkl suchego ryżu50 dag piersi kurczakaprzyprawa do gyrosa2 cebule1 czerwona papryka25 dag pieczarek1/2 puszki kukurydzy3 czubate łyżki keczupu2 czubate łyżki majonezuser żółty do posypania1. Ryż ugotować.2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i usmażyć.3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać.5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła".Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:1) Ryż z majonezem i keczupem2) Warzywa3) Mięso4) Ryż z majonezem i keczupem5) Ser żółtyUwaga:Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce.