Wykonanie
Wspaniałe, delikatne, zdrowe naleśniczki z
kaszy jaglanej. Sama
kasza jest niewyczuwalna więc można spokojnie przemycić ją dzieciom i oszukać nawet niejadków :) Ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu niż zrobienie tradycyjnych naleśników, ale na prawdę warto, chociażby dla tych wszystkich cudownych właściwości samej
kaszy jaglanej. Gorąco polecam wypróbować :)

SKŁADNIKI: (na 6 sztuk)1 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej5 łyżek
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
mąki pszennej (można zastąpić
mąką ryżową)1
jajko1 szklanka
mleka2 łyżki
olejuszczypta
cukru z prawdziwą
waniliąszczypta
soliPonadto:6 małych
bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół)nutellaNa wierzch:5 dag
czekoladychipsy bananowe SKWORCU (najlepsze jakie kiedykolwiek
jadłam!)1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki.2. Patelnię rozgrzać i lekko natłuścić pędzelkiem .3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę
mleka). Smażyc z obu stron na rumiano.3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć
banany i zwinąć w ruloniki.4.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli
wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi
chipsami bananowymi.

Naleśniki pysznie smakują również również z
dżemem,
owocami,
jogurtem a nawet same bez nadzienia.

Dzięki tym naleśniczkom wygrałam trzeci etap konkurs "Kocham
kaszę" na Smaki.pl - dziękuję za wszystkie Wasze głosy :)Inspiracja: Zufikowo