ßßß Cookit - przepis na Muffinki szpinakowo-jabłkowe

Muffinki szpinakowo-jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne muffinki szpinakowo-jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne. Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom.
SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek)
3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego*
1/2 szkl dżemu jabłkowego
2 jajka
1/4 szkl oleju
2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
*jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody
Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
2 pełne łyżki cukru pudru
1. Mokre składniki - szpinak, dżem, jajka i olej - wlać do dzbanka blendera i dokładnie zmiksować. Można zamiast tego zwykłym blenderem zmiksować sam szpinak na papkę i wymieszać go z resztą mokrych składników.
2. Składniki suche - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.
3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
4. Piec ok. 20 min w 180 °C - do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
5. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ozdobić babeczki.
Dla mnie najlepsze były jeszcze ciepłe, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Później smak szpinaku dało się już wyczuć, choć myślę że gdyby ktoś jadł z zamkniętymi oczami i nie widział koloru babeczek to nie zgadłby co to takiego:)
Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie".
Inspiracja: Mess for less
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/muffinki-szpinakowo-jabkowe.html