Wykonanie
Pyszne muffinki
szpinakowo-
jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne.
Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom.
SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek)3/4 szkl
szpinaku rozdrobnionego*1/2 szkl
dżemu jabłkowego2
jajka1/4 szkl
oleju2 szkl
mąki3/4 szkl
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli*jeśli używamy
szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z
wodyLukier:1 łyżka
soku z cytryny2 pełne łyżki
cukru pudru1. Mokre składniki -
szpinak,
dżem,
jajka i
olej - wlać do dzbanka blendera i dokładnie zmiksować. Można zamiast tego zwykłym blenderem zmiksować sam
szpinak na papkę i wymieszać go z resztą mokrych składników.2. Składniki suche -
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić
ciastem do 3/4 wysokości.4. Piec ok. 20 min w 180 °C - do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.5.
Sok z cytryny wymieszać z
cukrem pudrem, ozdobić babeczki.
Dla mnie najlepsze były jeszcze ciepłe, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Później smak
szpinaku dało się już wyczuć, choć myślę że gdyby ktoś jadł z zamkniętymi oczami i nie widział koloru babeczek to nie zgadłby co to takiego:)
Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie".
Inspiracja: Mess for less