ßßß Cookit - przepis na Chleb jaglany bez mąki

Chleb jaglany bez mąki

nazwa

Wykonanie

W niedzielę eksperymentalnie upiekłam chleb bez mąki, bezglutenowy i wegański.
zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii....
dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom...
Przepis:
własny
/ 1 bochenek /
składniki:
180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach)
120 g kaszy jaglanej
2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml)
200 g płatków jaglanych
75 g nasion chia
75 g siemienia lnianego
2 łyżki oleju
płaska łyżka soli
Kaszę jaglaną i słonecznika podprażyć, przełożyć do miski. Do miski następnie wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki z silikonu lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na minimum godzinę (do 24) w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec około 50 minut, po tym czasie chleb przełożyć na formę z silikonu lub metalową wyłożoną papierem do pieczenia i dopiec dół przez około 15-25 minut. Jeżeli wasz piekarnik grzeje równo z góry i z dołu możecie piec go cały czas w keksówce.
Gotowy chleb zostawić do całkowitego wystudzenia. Chleb najlepiej przechowuje się pokrojony na kromki i zamrożony lub zawinięty w lnianą ściereczkę do 5-7 dni.
Źródło:http://tostzdzemem.blogspot.com/2015/09/chleb-jaglany-bez-maki.html