ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA

NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA

nazwa

Wykonanie

Poszukiwania idealnej marynaty do karkówki uwieńczone sukcesem. Od jakiegoś czasu nie dawała mi spokoju marynata właśnie do karkówki. Kiedyś szłam trochę na łatwiznę, kupowałam przyprawę grillową zwykłą i/lub ziołową, dodawałam czosnek, oliwę, skrapiałam octem winnym i odstawiałam. Taka karkówka była bardzo smaczna, ale to nie było to czego bym oczekiwała, zawsze pozostawał pewien niedosyt. Tak szczerze to nie dawała mi spokoju ta przyprawa, bo taka super to ona znów nie jest, zawsze są w niej dziwne, niepożądane składniki, kombinowałam już dodając same zioła, na różne sposoby, aż doszłam do tego smaku. Ta marynata jest wprost idealna, w pełni naturalna i przepyszna. A mięso dzięki niej nabiera niepowtarzalnego smaku, jest idealnie kruche, soczyste, po prostu przepyszne. I jeszcze jedna moja sugestia, (z doświadczenia) zauważyłam, że nie zawsze karkówka jest idealnie miękka, ale i na to znalazłam sposób. Wystarczy znaleźć sklep, w którym mają specjalne urządzenie do "rozbijania" mięsa, wówczas każdy plaster (w miarę cienki) przepuszczamy raz, max dwa razy przez to cudo i mamy 100% gwarancji, że otrzymamy idealnie kruchutką, soczystą i rewelacyjnie smakującą karkóweczkę z grilla.
Mięso najlepiej zamarynować dzień, a jeszcze lepiej dwa dni przed grillowaniem.
Składniki:
- 2-2,5 kg mięsa z karkówki
- 10 łyżek oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżka majeranku (najlepiej świeży)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeży)
- 1/3 słoika ostrej musztardy (u mnie z Kcyńskich musztarda Pałucka)
- 1/3 główki czosnku
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
Można także dodać:
- 1 łyżkę pikantnego ketchupu (nie trzeba)
- 1 malutką cebulę, drobną pokrojoną (nie trzeba)
Do miski przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku, dodać sól olej, musztardę i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić w plastry (niezbyt grube), najlepiej skorzystać z maszyny do rozbijania mięsa (gdy nie mamy takiej możliwości najlepiej przygotować marynatę dwa dni wcześniej). Każdy plaster smarujemy dokładnie cienką warstwą marynaty i odstawiamy do garnka. Układamy warstwowo.
Marynaty nie ma zbyt dużo, ale jej ilość jest wystarczająca na tę ilość mięsa. Chodzi oto by nie było w marynacie zbyt dużo oliwy, z doświadczenia wiem, że jej zbyt duża ilość na grillu po prostu się pali, a nie o to chodzi. Marynata idealnie nam zamarynuje mięso, a nie trzeba z każdego kawałka usuwać jej nadmiaru przed włożeniem na grilla. Wystarczy wyjąć plaster z garnka i przełożyć na rozgrzany ruszt, obsmażyć z każdej strony (po kilka minut) do zrumienienia i można zajadać.
Czym dłużej mięso będzie leżakować w marynacie, tym będzie smaczniejsze.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/08/najlepsza-marynata-do-karkowki-z-grilla.html