ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z JAGODAMI

SERNIK Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

Ten sernik to istne cudo. Po prostu poezja smaku... Polecam, wszak sezon jagodowy w pełni... jagód co prawda w tym roku niewiele, ale na sernik się znajdą, w ostateczności można się poratować mrożonymi.
Moje najmłodsze Dziecię po degustacji, podchodzi i mówi: "Mamo, to nie jest dobre...(ups, no cóż, nie każdemu musi przecież smakować)... To jest przepyszne! A mnie pozostaje tylko potwierdzić, to jest bardzo, ale to baaardzo przepyszne :-)
Przepis znaleziony na Kwestii Smaku, z moimi małymi modyfikacjami.
Piekłam w ciemnej tortownicy o śr. 24cm.
Składniki:
spód:
- 100g mąki pszennej (dałam 110g mąki orkiszowej typ750+10g ziemniaczanej)
- 60g zimnego masła
- 2 łyżki ksylitolu
- pół jajka (pominęłam)
masa serowa:
- 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty)
- 250g mascarpone lub ricotty
- 130g ksylitolu (lub cukru)
- budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser)
dodatkowo:
- 400g jagód
Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut.
Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu.
W misie miksera umieścić twaróg, dodać mascarpone, ksylitol, ksylitol z wanilią, jajko(a) oraz proszek budyniowy (lub mąkę) i dokładnie wymieszać (tylko do połączenia składników).
Masę serową wylać na podpieczony (gorący) spód, na wierzchu równomiernie rozsypać część -ok.200-250g (odsączonych, umytych) jagód i wstawić z powrotem do piekarnika na ok.30 minut. Ja piekłam 45 minut .
Formę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Posypać pozostałymi jagodami i schłodzić w lodówce.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/07/sernik-z-jagodami.html