Wykonanie
Popularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek.Składniki na ok.10 sztuk:- 1 kg
mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona
łopatka z minimalną ilością
karkówki) lub dowolnego innego- 1 płaska łyżeczka
soli himalajskiej (zwykłej mniej)- świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)- 1 łyżka
majeranku- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich- 1 mała
cebula (pokrojona w małą kostkę)- 2
jajka- 1/2 łyżeczki mielonego
czosnku (nie trzeba)dodatkowo:- 1 duża
cebula (lub 2 mniejsze)- łyżka
oleju kokosowego (lub/i
masło klarowane)-
sól do smaku-
olej kokosowy i/lub
masło klarowane do smażenia
mięsaDo
mięsa mielonego dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Masa klopsowa powinna być zwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z
łopatki, która świetnie wiąże)Z dobrze wyrobionego
mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów.
Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i/lub
masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach
mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy
mięso kilka
razy. Ja smażę zwykle ok.15 minut.Nasze mielone podałam z upróżoną na
oleju kokosowym i
maśle klarowanym
cebulą. Pychotka ;-)
Smacznego :-)