ßßß Cookit - przepis na KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE

KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE

nazwa

Wykonanie

Popularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek.
Składniki na ok.10 sztuk:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego innego
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej mniej)
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 mała cebula (pokrojona w małą kostkę)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku (nie trzeba)
dodatkowo:
- 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
- łyżka oleju kokosowego (lub/i masło klarowane)
- sól do smaku
- olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia mięsa
Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Masa klopsowa powinna być zwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z łopatki, która świetnie wiąże)
Z dobrze wyrobionego mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy mięso kilka razy. Ja smażę zwykle ok.15 minut.
Nasze mielone podałam z upróżoną na oleju kokosowym i maśle klarowanym cebulą. Pychotka ;-)
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/07/kotlety-mielone-w-nowej-odsonie.html