Wykonanie
            
Dla urozmaicenia , tak by Rodzince nie znudził się za bardzo zbyt "zdrowy" chlebek, co jakiś czas eksperymentuję i tworzę jakieś nowe 
bułki. Dzisiaj przyszła kolej na bułeczki z dodatkiem 
mąki pełnoziarnistej i 
otrąb, no i oczywiście ziaren, bo bez tego ani rusz. Uwielbiamy ziarna i nic na to nie poradzę. By za bardzo nie odpadały, lubimy gdy są w środku. Polecam te bułeczki bo są tego warte ! Pyszne, zdrowe, puszyste pomimo braku pszenicy. Bułeczki w 100% z 
mąki orkiszowej, tylko 
otręby są owsiane -z braku orkiszowych.W składzie nie ma 
cukru (to nie pomyłka) gdyż 
drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko 
skrobię czyli 
mąkę. Bez 
cukru nawet szybciej wyrastają. :-)Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek.Składniki:- 450g 
mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)- 100g 
mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000)- 20g 
drożdży- 350ml ciepłej 
wody (nie gorącej)- 1,5 płaskiej łyżeczki 
soli himalajskiej lub morskiej (10g)- 60g 
otrąb- 50g 
słonecznika- 4 łyżki 
olejuDrożdże rozkruszyć i zalać 100ml 
wody, mieszając rozpuścić je. Do dużej miski wsypać 
mąki, 
sól,
otręby, ziarna, dodać zaczyn i resztę 
wody oraz 
oliwę i wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Innymi słowy wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Długo nie wyrabiam, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w misce przesmarowanej 
oliwą do podwojenia objętości, na ok.40-60 minut. Najlepiej pod przykryciem.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko zagniatamy, np.składając na pół i odkładamy. Dłońmi zwilżonymi w 
oliwie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kule , podwijając ciasto pod spód ( ugniatamy trochę), odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Uformowane 
bułki odstawiamy pod przykryciem do napuszenia , na ok.15-25 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy lekko 
wodą (pędzelkiem) lub rozbełtanym 
jajkiem (wówczas ładnie nam się zrumienią).

Pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku (góra-dół) ok.20 minut, a następnie ok.5 minut na termoobiegu, w tej samej temperaturze.Studzimy na kratce.


Idealne na zdrowe śniadanko.


Smacznego :-)